top of page

תרגול באמצעות מכשירי רטט גבוה לחולי אוסטיאופורוזיס -


אחת השאלות שהופיעה לאחרונה באחד מאתרי הרפואה הפופולאריים עסקה בסוגיה האם אימון מסוג זה הוא בטוח עבור אנשים שסובלים ממחלת האוסטיאופורוזיס.

 

מכשירי הרטט (WBV – Whole Body Vibration)הופיעו בשוק חדרי הכושר לפני כמה שנים. מדובר במשטח שנע מעלה ומטה בתדירות גבוהה ושעליו ניתן לבצע תרגילים שונים בעמידה, בישיבה או בסמיכה. הרעידות המהירות של הפלטה מכריחות את סיבי השריר מהירי הכיווץ להתכווץ באופן רפלקסיבי.היצרנים של המכשירים האלה טוענים שאימון בשיטה זו תורם לעלייה בכוח השריר ובחוזק העצם ולשיפור במרכיבי האיזון, הגמישות וזרימת הדם. בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים שנועדו לבחון האם שימוש במכשירים מסוג זה עשוי למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים בקרב אוכלוסייה מבוגרת.
כיום מצויים בשוק שני סוגים של פלטות שגורמות לרעידות: האחד מבוסס על פלטה שנעה למעלה ולמטה והשני מבוסס על משטח שמאפשר גם תנועה חוצה ופנימה.

במחקר שנערך לאחרונה נבדקה ההשפעה של תרגול באמצעות פלטת רטט מסוג WBVושל הליכה על גבי מסילה נעה על צפיפות המינרלים בעצם אצל נשים לאחר גיל הפסקת המחזור החודשי
קבוצת הנשים שהתאמנה על גבי מכשיר הרטט ביצעה 3 אימונים בשבוע.כל אימון כלל 6 תרגולים שנמשכו דקה אחת כאשר ביניהם ניתנה דקה אחת של מנוחה. התרגול בוצע על גבי מכשיר WBVבעל תדר עבודה נמוך. קבוצת ההליכה צעדה 3 פעמים בשבוע, 55 דקות בכל פעם
לאחר 8 חודשי אימון עלתה צפיפות המינרלים בעצם של קבוצת ה־WBVב־4.3%(P=0.011).בקבוצת ההליכה לא נמצא הבדל בצפיפות המינרלים בחוליות המותניים בעמוד השדרה. בנוסף לעלייה בצפיפות העצם חלה בקבוצת ה־   WBVעלייה של 29% במבחן השמירה על איזון.

 

על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד כה אימון על גבי מכשירי רטט נחשב כבטוח עבור אנשים שסובלים מאוסטיאופורוזיס. על אף שהאימון בטוח חשוב מאוד להקפיד על ההנחיות הנכונות לאימון וזאת על מנת להימנע מפציעות אחרות שעלולות להיגרם כתוצאה מאימון לא נכון. משך האימון המרבי באמצעות מכשירי הרטט הוא 10 דקות. במהלך התרגול חשוב מאוד להקפיד על יציבה נכונה שכוללת עמידה בברכיים כפופות (חצי שפיפה) תוך הפעלה אקטיבית של השרירים במטרה להפחית את מעבר הרעידות אל הראש.
מתאמנים שסובלים מאוסטיאופורוזיס צריכים להימנע מתרגילים שכוללים כפיפה עמוקה לפנים ונגיעה באצבעות הרגליים, מביצוע של עליות משכיבה לישיבה או משימוש במכשיר חתירה.
גולף, טניס, כדורת ותנוחות מסוימות ביוגה אף הן גורמות לכפיפה ולסיבוב של עמוד השדרה המותני. פעילויות אלה עלולות לדחוס את עצמות עמוד השדרה ולכן יש להימנע מהן.
המצבים בהם יש להימנע מאימון באמצעות מכשירי ה־WBV כוללים: היריון, פקקת (טרומבוזיס) בכלי הדם, מחלות לב וכלי דם, פציעה או ניתוח שנעשו לאחרונה, שתל של ברך או של ירך, שבר (הרניה), בעיות בדיסקים בעמוד השדרה, שבר בחוליות, אפילפסיה, גידולים וכאבי ראש קשים (מיגרנה). חולים בעלי קוצב לב, או כאלה שבגופם הושתלו לאחרונה ברגים או התקן תוך־רחמי, צריכים להימנע מאימון על מכשירים מסוג זה.

מולי אפשטיין– פיסיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום: "חיים וספורט".

דף הבית >> אימונים אישיים >> תרגול באמצעות מכשירי רטט גבוה לחולי אוסטיאופורוזיס

bottom of page